tiistai 26. tammikuuta 2016

Kun on lupa herkutella!

Herkut ovat nykyisen dieetin aikana jäänet hyvinkin minimiin, sillä koen niiden olleen se suurin ongelmani, miksi paino lähti viime vuoden lopulla niin salakavalasti nousuun. Terveellistä ruokaa olen syönyt aina, mutta säännöllinen ateriarytmi ja herkuttelu ovat ehdoton paheeni.

Herkutonta elämää en kuitenkaan tule koskaan aloittamaan, enkä suosittele sitä toisillekkaan. Eihän kukaan jaksa elää pelkällä kanalla ja riisillä päivästä toiseen, jos ei jossain välissä saa tilata sitä pizzerian suurinta pizzaa viidellä eri täytteellä ja extra-juustolla! Toisille herkuttelu on yksi suklaapatukka, toisille aivojen turruttamista alkoholilla, itselleni herkuttelu on todellakin herkuttelua ja se lähtee helposti hieman lapasesta. En todellakaan kykene lopettamaan suklaalevyä yhteen riviin, vaan on pakko vetää se koko levy kerralla ja kärsiä sen jälkeisestä turvotuksesta. Ehkä tämänkin takia itselleni on pakko asettaa kokonainen herkkupäivä, eikä vain herkkuhetki, koska rakastan juurikin sitä koko päivän napostelua ja nautiskelua.


Kun sitten sallin itselleni herkkupäivän, en todellakaan pysy missään muutamissa herkuissa. Viime viikonloppunakin tuli mätettyä kaikkien kolmen viikon edestä. Aamupalan söin dieetin sallimalla tavalla, mutta heti ensimmäisen suklaan päästyä hivelemään makunystyröitäni, oli helvetti niin sanotusti irti. Ensin syötiin se suklaa, sitten friteerattuja ranskalaisia lihan kylkiäisinä, jälkkäriksi laskiaispullia, illalla vielä sipsiä ja saunan jälkeen oli pakko tilata pizzaa ja taisi siinä sivussa tulla nautiskeltua muutama irttarikin..

En kuitenkaan koe huonoa omaatuntoa näistä kaikista herkuista, koska se on todellakin vain yksi päivä ja ruuansulatuksen ollessa dieetin ansiosta kunnossa, suurin osa herkuista lähteekin muutaman päivän sisällä luonnollista tietään ulos, jolloin kaikki syöty ei suinkaan varastoidu heti vatsamakkaroihin. Turvotus oli tottakai aika hurjaa kaiken tuon syömisen jälkeen, mutta seuraavana päivänä oli taas hyvä olo ja herkkuhammas tyydytetty!


Ehdoton suosikkiherkkuni on sipsit. Tällä hetkellä etenkin juustonaksut, sillä ne maistuivat yli kuukauden katkon jälkeen ihan mielettömän hyviltä ja voin väittää, että niistä tuli esiin joitain ihan uusia makuja! Makeasta en niinkään välitä, mutta suklaata tekee silloin tällöin mieli. Kakuista ja leivoksistakin tykkään, mutta koska itse olen niin laiska etten jaksa leipoa juuri koskaan, ei niitä tule syötyä juuri koskaan.


Alkoholin jättäminen sen sijaan on dieetissä ehkä se helpoin osuus. Alkoholilliset juomathan sisältävät aivan hirvittävät määrät sokereita ja tyhjiä kaloreita, joten niitä ei sen vuoksi dieetillä sallita. Ne myös horjuttavat kehon nestetasapainoa ja alkoholia juodessa tarvittavat veden määrän kaksinkertaistuu. Itse en tykkää yhdestäkään alkoholillisesta juomasta, vaan juodessani niitä juon täysin humalanhakuisesti, eli esimerkiksi saunasiidereita tai terassikaljoja en ole juuri koskaan nautiskellut.


Sellainen pieni romaani omasta herkuttelustani siis syntyi! Kiitos vielä postauideasta Emmalle!

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa niin tutulta haha :D mulla on eilen ja tänään lähtenyt lapasesta, kun kuultiin että päästään vihdoin muuttamaan tampereelle täältä tuppukylästä, ihanaaaa :D tilattiin juhlan kunniaksi pizzat ja tänään herkuteltiin töissä suklaalla... nyt tekee mieli juustonaksuja, en kestä... :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta sulla on aihetta juhlaan! Kyllä mun mielestä voit hakea niitä juustonaksuja. ;)

      Poista
  2. Oi ihanaa, että postasit aiheesta!! :) Jotenkin lohduttavaa kuulla, että noin tikissä oleva nainen uskaltaa herkutella ja nauttia myös herkkuhetkistä!

    Mie oon ite kyllä ihan samanlainen; mikään yhden suklaapatukan herkkuhetki ei todellakaan toimi, vaan koko päivä pitää saada napostella yhtä sun toista :D Etenkin karkit on miun heikkous ja niitä syönkin usein, kunnes on jo ihan paha olo.. Alkoholin kanssa ei tee miullakaan tiukkaa, sillä miulla ei oo koskaan ollut siihen mitään pakkomiellettä - joskus voin hyvässä seurassa hyvästä syystä juoda, mutta mie taas en osaa juoda humalahakuisesti ollenkaan - ja tästä olen kyllä kuullut :D "mitä järkeä juoda vaan pari", mutta niin harvakseltaan sitä tapahtuu, että en kyllä stressaa!

    Ja en ajatellutkaan, että jos aineenvaihdunta on kohdallaan, herkut sulavat pois! Olin eilen ihan maani myynyt, kun tuli viikonloppuna ostettua kunnon Hese-ateria ja tuntui, että paisuin kuin pullataikina, mutta tänään oli jo kevyempi olo! Ehkä tuo on sitten syynä siihenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sulle ideasta! :)

      Niin no, se oma humalanhakuinen juomiseni onkin se pari siideriä, koska enempää siihen ei tarvita, kun juo niin harvoin. Samoilla linjoilla siis tämänkin asian kanssa! :D

      Niin, on nimenomaan tärkeää, että sen aineenvaihdunta on kohdillaan ja että herkkupäivänäkin syö säännöllisesti herkkujen lomassa. Varmastikin parhain tapa herkutella olisi tosin herkkuhetki ( eli parin tunnin ajan saa herkutella ihan vapaasti ) , mutta luulen, että myös herkkupäivässä tapahtuu osittain tätä samaa, että suurin osa herkuista lähtee luonnollista tietään pois. :)

      Toi on kyllä niin totta, että jos herkut ovat olleet hetken pois, niin sitten turvottaa ihan jumalattomasti, kun syö juurikin jotain pikaruokaa!

      Poista
  3. Jäin seuraamaan myös tätä sinun blogia! :) Kirjoitat täyttä asiaa :) Joskus pitää herkutella! ;)

    VastaaPoista