perjantai 30. lokakuuta 2015

Kenelle sytytän kynttilän

Kaiverrettujen kurpitsoiden, noidanhattujen ja luurankojen vallatessa markettien hyllyt ilmestyy kauppoihin myös hautakynttilöitä ja kukkia. Kaiken Halloween-hössötyksen ohella onkin muistettava, miksi pyhäinpäivää oikeastaan vietetään? Koska oikeasti, sehän on pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä.

Minäkin sytytän kynttilän. Vuosi sitten, 30.10 oli surunpäivä. Muiden valmistellessa Halloween-juhlia, me itkimme silmät verisinä pienen kissamme hautajaisissa. Kyllä, ne olivat minulle hautajaiset. Oman lemmikin löytäminen ojasta jouduttuaan törmäykseen auton kanssa on aivan hirveää.


Kuolema on asia, joka on niin käsittämättömän vaikeaa ymmärtää. Se on ikuista, lopullista ja yleensä se tulee liian äkkiä. Olen menettänyt läheltäni vain isoisäni ja isoisoäitini, toista en edes ehtinyt tuntea ja toisen kuolema iän lähennellessä sataa oli täysin luonnollista. 

Ennen kissamme kuolemaa, en siis tiennyt millaista on surra niin, että sydäntä särkee ja kyyneliä tulee enemmän kuin silmät voivat suodattaa. Ensimmäistä kertaa joku lähti läheltäni täysin odottamatta. En ehtinyt hyvästellä.

Kissamme kuoliniltana olin varma, että en toivu koskaan. Tarkastin sinä yönä ainakin kymmenesti, että toinen, sängyn jalkapäässäni nukkuva kissa edes hengitti. Tuntui siltä, että jos menettäisin läheltäni jonkun vielä tärkeämmän, tarkoitan ihmisen, en ehkä kestäisi sitä.


Nyt vuoden jälkeen en voi vieläkään sanoa, että olisin toipunut kissamme kuolemasta. Läheisen kuolemasta ei toivu koskaan, se vaan muuttaa muotoaan ja sen kanssa on opeteltava elämään. Itken silloin tällöin edelleen, esimerkiksi nyt. Suru on erilaista. En enää kysele miksi ja mitä olisin voinut tehdä toisin. Nyt se on muuttunut ikävöimiseksi ja kaipuuksi.

Kenelle sinä sytytät kynttilän?

10 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. En itse juhli Halloweeniä, koska en suoraan sanottuna ymmärrä, mitä ihmeen juhlimista siinä on. Pyhäinpäivä on kaunis muistopäivä heille, jotka ovat olleet elämässämme ja ovat ikuisesti muistoissamme. Vien kynttilöitä hautausmaalle ja muistan kaikkia minulle rakkaita ihmisiä, jotka katselevat elämääni nyt pilven reunalta.

    Kirjoitit todella koskettavasti ja ihan meinasi itku tulla, kun mieleen tulvi myös omat muistot. Ja jos joku väittää, että kissaa ei voi surra, että se ei ole perheenjäsen, on väittäjä auttamatta väärässä. Minäkin suren mummuni kuollutta kissaa, joka oli minulle kuin oma, sillä näimme lähes joka päivä ja Topi oli vain 2-vuotias jäädessään ketunrautoihin :( Kyllä, surua on menettää lemmikki tai läheinen ihminen. Voimia sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Rakas se eläinkin on.

      Itse kuitenkin juhlin Halloweeniä tavallaan kahdella tapaa. Ensin muistelen rakkaita ja sen jälkeen juhlin. Tavallaan nään siinä kaksi puolta. Viime vuonna ajattelin, että en voisi ikinä juhlia tänä päivänä, kun rakas kissa kuoli, mutta jo nyt vuoden jälkeen tuntuu, että se hetken rauhallinen hiljentyminen riittää. Toisaalta ymmärrän myös sua, jos et Halloweeniä juhli. Jokaisen oma valinta, sekä tapa kokea pyhäinpäivä.

      Kiitos kommentista <3

      Poista
  3. En kestä tota suihkutettavaa kisua :3 oi oi

    http://mistymog.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma liskoni kuoli myös noin vuosi sitten, uskon että kissaan kiintyisin vielä paljon voimakkaammin, mutta osa perhettä tuo liskokin oli yhtä kaikki.

      Poista
    2. Se oli kyllä aina niin reppana pesupäivinä <3

      Luulen, että jokaiseen eläimeen kiintyy yhtä paljon. Oli se sitten lisko, kissa tai koira. Niiden kanssa tulee kuitenkin vietettyä paljon aikaa ja niiden hoitamisesta tulee rutiini. Kun lemmikki kuolee, pala rutiinia lähtee pois ja sekin lisää surua. :( Voimia sulle <3

      Poista
  4. Voi eeei :( Itelläni on kaks kissaa, jotka tulivat meiän perheeseen, kun olin noin6v. Niistä on tullu mun sisaruksia. En ees pysty kuvittelemaan elämää ilman niitä (tai ilman toistakaan). Sytytän kynttiläni maailman rauhalle (niin kliseiltä kuin se kuullostakin.)

    http://maailmanrannikoilta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meiltä löytyy myös kissa, joka tuli meille ollessani 6-vuotias. En tiedä, miten tulen pääsemään yli kun HÄN joskus kuolee. On kuitenkin jo 13-vuotias, niin kissalle sekin on jo paljon :( Ja kisut on ehottomasti osa perhettä.

      Poista
  5. Voi ei :( Otan osaa vielä näin jälkeenpäin ♥ Kissa oli teille varmasti todella rakas! ♥

    http://eltsinmuotinurkkaus.blogspot.fi/

    VastaaPoista